Vrijwilligerswerk niet zonder risico

In het vierde kwartaalmagazine van Appartement & Eigenaar legt Rob van den Heuvel, Accountmanager Vastgoed bij Rivez Assurantiën & Risicobeheer B.V. uit dat het inzetten van vrijwilligers door VvE’s niet zonder risico is.

Hij doet dit aan de hand van een voorbeeld waarin een van de eigenaars “met groene handen” vrijwillig op zich neemt het gras van de gezamenlijke tuin regelmatig te maaien met een zitmaaier.

In dat geval kun je er niet van uitgaan, dat een schade met de zitmaaier aan goederen of – nog ernstiger – letselschade gedekt wordt door de aansprakelijkheidsverzekering van de VvE. Ook zal de particuliere verzekering van de vrijwilliger waarschijnlijk geen dekking bieden.

Volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM) valt een rij- of voertuig, dat zichzelf over de grond kan bewegen – ongeacht of dit mechanisch of elektrisch gebeurt – onder de wet. En daarmee geldt er een wettelijke verzekeringsplicht.

Dat kan door de bestaande aansprakelijkheidsverzekering uit te breiden of door bijvoorbeeld een werkmateriaalverzekering voor de zitmaaier af te sluiten.